De 63e playlist 0063 – Limburgse Liedjes

LimburgsPlaylisten | One comment

Omroep Nuth: Limburgse Les – Deel 1

Als niet-Limburger luister ik altijd gefascineerd naar Nederlandse dialecten. Mijn moeder kwam uit Friesland maar ikzelf ben geboren en getogen in Zandvoort, u weet wel, waar die Limburgse jongen van Verstappen vorig jaar de Grand Prix van Nederland won. Dus we zijn in Zandvoort (bijna) allemaal een groot fan van Limburg. Zelf heb ik regelmatig vertoefd in Gulpen. Een lang verhaal maar ik zal het kort houden. Ja, voor de kenner, de Zwarte Ruiter en de camping op de Gulperberg. Niet om te kamperen overigens, de eigenaar destijds was de broer van mijn toenmalige schoonvader en toen die een keer met zijn vinger tussen de kluisdeur kwam, kon ie niet veel meer en reed ik rond om reparaties te verrichten. En zo ging ik ook wel eens stappen daar met de plaatselijke jeugd. Die tegen mij heel beleefd en op hun best mij in het Nederlands te woord stonden maar zodra ik mij even omdraaide, waren ze alweer overgeschakeld op Limburgs. Wij westerlingen noemden het Limbabwaans, niet wetende dat Limbabwe eigenlijk een spotnaam is en toen we daar achter kwamen, gebruikten we het niet meer want we hadden het daar prima naar onze zin. Mij stond met name de saamhorigheid erg aan en ik heb mij geen moment een buitenstaander gevoeld, al was ik dat wel. Maar goed, genoeg herinneringen opgehaald. Ik vond op youtube van de omroep Nuth een voor mij interessante uitleg van het Limburgse dialect. De playlist van vandaag bestaat uit alleen maar Limburgse liedjes en ik luister altijd alles. En inmiddels begin ik ook favoriete liedjes in het Limburgs te krijgen. Bij mij staat bovenaan:
“Frits Rademacher” met “As de sterre dao baove straole”. Geen idee waarom maar ik krijg daar echt kippevel van, de eerste keer dat ik het hoorde en nog steeds als het een keer voorbij komt. Nou ja, als ik hem opzet want ik hoor het nooit op de radio. Ik vond op een website over Limburgse zangers achter Frits Rademacher de tekst: “Eén van de vijf grote Limburgse troubadours”. En terecht. Maar genoeg geschreven vanuit Duitsland waar ik voor mijn werk ben en nog zeker 4 weken moet. Veel kijkplezier naar de Limburgse Les deel 1 en veel luisterplezier naar de Limburgse liedjes die u weer kunt vinden op het Amerikaanse Archief, www.archive.org 1. Angelina – Daan goan de lempkes aan 3:39
 2. Big Benny – Veurbiej 2:37
 3. Bokkeriejers – N Eige Plek 2:49
 4. Carboon – De Sjepene Van Eys 3:18
 5. De Fiestas – Dn Leste Reis 4:05
 6. De Koempel’s – Doa In Brunssum (Kufstein) (1980) 4:12
 7. De Mestreechter Kompenei – Vriedag 2:47
 8. De Nachraove – Es T Troemmelke Geit 2:30
 9. De Patronaatsknoeppele – Dit Waor T Weer 2:49
 10. De Patronaatsknoeppele – Mit De Tent 4:04
 11. De Rambos – Doe Denks Noe Des Doe Alles 3:34
 12. De Schjutter – Maaskapel 2:47
 13. De Vrijbuiters – Poeleke Ploense 4:52
 14. De Waerknoppele – Kiek Ins Nao Oos Waerberich 3:45
 15. Dejá Vu – Cassanova 4:00
 16. Dik Betaald Beevee – Op Mien Sjloffe 3:43
 17. Dobbel Dreijje – De Lochballon 2:48
 18. Ezzebleef – Bove de vieftig jaor 3:29
 19. Frits Rademacher – Doe bès mie maedje 3:26
 20. Sjeng de Bels – De Broedegom 3:44

One comment to De 63e playlist 0063 – Limburgse Liedjes

 • tonnie  says:

  Bedankt voor alle mooie muziek
  Groeten Tonnie

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>